Tuesday, January 24, 2012

no smoking!

assalamualaikum...

tajuk ni pun tetibe je muncul time tengah pikir nak buat entry ape. and one more thing yang saya lupa tulis kat blog ni, I HATE SMOKER. dan rasanya bukan saya sorang saja yang tak suka perokok, kan.?! ramai lagi yang tak suka. tapi kenapa ramai jugak yang jadi perokok? pelik pelik betol manusia zaman globalisasi ni. =.=' teringin jugak tau sape pencipta rokok ni sebenarnya.

tapi tak boleh nak salahkan pencipta rokok tu seratus peratus. mungkin 80.79%. haha. sebenarnya salah si perokok tu sendiri jugak. sapa suruh dia yang pilih nak merokok.? bukannya Allah kata rokok tu wajib. so, buat apa nak rokok.? banyak lagi benda lain yang boleh buat, rokok jugak yang dipilih. lagipun rokok kan banyak keburukan daripada kebaikan. sebab utama saya tidak menyukai dan menyenangi orang yang merokok ialah: orang yang merokok bukan saja membahayakan kesihatan dirinya tapi bahayakan kesihatan orang lain jugak.

kalau perokok cakap diorang merokok sebab nak melepaskan tension, adakah hanya cara tu saje yang boleh release tension.? rasanya banyak cara lain lagi. for example, diorang boleh solat hajat ke, taubat ke, tak pun baca al-quran. :) tenang pun tenang. dapat pahala pulak tuu. yang saya tak paham, bukanke kat kotak rokok tu ade gambar yang tunjuk peparu rosak.? tapi still beli jugak rokok tu. dah terang lagi bersuluh rokok tu bahaya, kenapa nak paksa diri jugak beli.? daripada membazir duit gi beli rokok, lebih baik simpan duit tu. sekurang-kurangnya, boleh la beli iPhone ke, PSP ke, tak pun sedekah je kepada orang yang memerlukan.

tapi yang pasti, saya harap sangat-sangat my future husband is not a smoker. :) bagi yang hendak mencuba untuk merokok, saya nasihatkan tak payah la susahkan diri nak try. tak payah sebok-sebok nak cuba. cukupla dengan perokok-perokok yang dah ade kat malaysia ni. jangan ditambah lagi. daripada merokok, lebih baik la pegi tolong mak sidai baju ke, gi kedai ke, tak pun tolong ajar adik-adik study. kan molek?! ;)

semoga Allah memberi petunjuk dan hidayah kepada mereka yang merokok supaya dapat berhenti merokok dengan segera. amin... :)


<3 syahirah nsmr

No comments:

Post a Comment